10 - 2025 Yılı Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Karar Özetleri 20 Ekim 2025, 15:50
01.10.2025 TARİHLİ VE 109 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan “2026 Yılı Performans Programı Hk.” İle ilgili Mali Hizmetler Müdürlüğünün 22.09.2025 tarihli ve 21738 sayılı müzekkeresi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 9. maddesinde; kamu idarelerinin kalkınma planları, stratejik planlar ve performans esaslı bütçeleme anlayışı çerçevesinde performans programı hazırlamaları öngörülmüştür.
Aynı Kanunun 41. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin (a) bendi uyarınca, belediyelerin yıllık performans programlarının hazırlanması, görüşülmesi ve kabul edilmesi, bütçe sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak düzenlenmiştir.
Bu kapsamda, Belediyemiz Stratejik Planı ile uyumlu olarak hazırlanmış bulunan 2026 Yılı Performans Programı, bütçe ile birlikte belediyemizin gelecek yıla ilişkin hizmet önceliklerini, hedeflerini ve kaynak kullanımını ortaya koyan temel bir yönetim belgesidir.
Performans programının, belediyemiz gelir ve gider bütçesi ile doğrudan bağlantılı olması nedeniyle; bütçe teklifinin sağlıklı değerlendirilebilmesi için performans programının da öncelikle Plan ve Bütçe Komisyonunca ayrıntılı olarak incelenmesi gerekmektedir.
Konu görüşmeye açılarak yapılan müzakereler sonucunda oylamaya sunulmuştur. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 24. maddesi gereğince konunun ayrıntılı olarak incelenebilmesi amacıyla, 2026 yılı Ceylanpınar Belediyesi Performans Programı tasarısının incelenmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına havalesine, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının 02.10.2025 tarihinde saat 10:00’ da toplanmasına ve daha sonra konu ile ilgili hazırlanacak komisyon raporunun meclise sunulmasına, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, yapılan işari oylamada oylamaya iştirak eden 22 meclis üyelerinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
01.10.2025 TARİHLİ VE 110 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan “2026 Yılı ve İzleyen İki Yıla ait Program Bütçe Hk.” İle ilgili Mali Hizmetler Müdürlüğünün 22.09.2025 tarihli ve 21739 sayılı müzekkeresi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediyemiz 2026 Yılı ve İzleyen İki Yıla Ait Program Bütçe Mali Hizmetler Müdürlüğünce birimlere yapılan çağrı neticesinde hazırlanmış ve 04.09.2025 tarih ve 162 sayılı karar ile Encümence görüşülmüştür. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18/b ve 62. maddeleri ile 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümleri uyarınca; Belediyemizin 2026 Mali Yılına ait bütçesi ile 2027-2028 yıllarını kapsayan programı, Meclis Başkanlığına sunulmuştur.
Bütçe ve izleyen yıllar programı, belediyemizin gelir ve gider tahminlerini, yatırım programlarını, mali hedef ve önceliklerini, sürdürülebilirlik esaslarını ve kaynak kullanım politikalarını içermektedir. Bu tür mali belgelerin, sağlıklı, şeffaf ve katılımcı bir mali yönetim anlayışına uygun şekilde hazırlanması ve değerlendirilmesi; mevzuat gereği olduğu kadar, kamu kaynaklarının etkin, verimli ve dengeli kullanımı açısından da önem taşımaktadır.
Bu çerçevede; bütçe kalemlerinin ayrıntılı olarak incelenmesi, ödeneklerin hizmet önceliklerine göre dağılımının değerlendirilmesi, mali disiplinin gözetilmesi, gelir ve gider tahminlerinin gerçekçiliğinin denetlenmesi, izleyen yıllara ait projeksiyonların belediyemizin stratejik planı ile uyumunun tespit edilmesi ve Meclise ayrıntılı bir rapor sunulması amacıyla, 2026 Yılı Bütçesi ile 2027-2028 Yıllarına ait izleyen yıllar bütçe programının Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına havale edilmesine, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının 02.10.2025 tarihinde saat 10:00’ da toplanmasına, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, yapılan işari oylamada oylamaya iştirak eden 22 meclis üyelerinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
02.10.2025 TARİHLİ VE 111 SAYILI KARAR:
Gündem maddesi olan Destek Hizmetleri Müdürlüğünün bütçesinde yer alan Diğer Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler Kaleminden Yazı İşleri Müdürlüğünün Belediye Meclis Üyelerine Yapılan Ödemeler Kalemine Bütçe Aktarılması Talebi ile ilgili Yazı İşler Müdürlüğünün 17.09.2025 tarihli 21673 sayılı müzekkeresinin görüşülmesi ve karara bağlanması maddesi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Yazı İşleri Müdürlüğü bütçesinde yer alan Belediye Meclis Üyelerine Yapılan Ödemeler Kaleminin yıl sonuna kadar yetersiz olacağı kanısına varılmış olup yetersiz olduğundan bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36. maddesi; “Aktarma, bütçenin herhangi bir tertibinde bulunan ve o hesap döneminde kullanılmayacağı anlaşılan ödeneklerden alınarak, ödenek ihtiyacı olan diğer gider tertiplerine veya yeni tertip açılarak yapılan eklemedir.” ve 5393 Sayılı Belediye Kanunun Meclisin Görev ve Yetkileri başlıklı 18. Maddesinin (b) fıkrası; “Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek, bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler ile fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasında aktarma yapmak.” hükümleri gereğince, Bu kapsamda Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütçesinde yer alan 46.63.08.04-01.03.09.01-5-03.05.01.90 kodlu Diğer Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler Kaleminden 1.000.000,00 TL' nin Yazı İşleri Müdürlüğü bütçesinde yer alan 46.63.08.18-01.03.09.01-01.05.01.52 kodlu Belediye Meclis Üyelerine Yapılan Ödemeler Kalemine aktarılması talebinin Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına havale edilmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 20 meclis üyelerinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
02.10.2025 TARİHLİ VE 112 SAYILI KARAR:
Gündem maddesi olan Mali Hizmetler Müdürlüğünün 17.09.2025 tarihli 21680 sayılı müzekkeresinin görüşülmesi ve karara bağlanması maddesi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediyemize zamanında ödenmeyen gecikmiş Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi ve İlan Reklam vergilerinin vatandaşlara ödeme emri gönderilmesi adına tebligat çekileceğinden Mali Hizmetler Müdürlüğünün bütçe tertibinde yer almayan Posta ve Telgraf Giderleri kaleminin açılarak ve bütçe aktarmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36. maddesi; “Aktarma, bütçenin herhangi bir tertibinde bulunan ve o hesap döneminde kullanılmayacağı anlaşılan ödeneklerden alınarak, ödenek ihtiyacı olan diğer gider tertiplerine veya yeni tertip açılarak yapılan eklemedir.” ve 5393 Sayılı Belediye Kanunun Meclisin Görev ve Yetkileri başlıklı 18. Maddesinin (b) fıkrası; “Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek, bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler ile fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasında aktarma yapmak.” hükümleri gereğince, Bu kapsamda Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütçesinde yer alan 46.63.08.04-01.03.09.01-5-03.05.01.90 kodlu Diğer Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler Kaleminden 750.000,00 TL' nin Mali Hizmetler Müdürlüğü bütçesinde yer almayan 03.05.02.01 kodlu Posta ve Telgraf Giderleri kaleminin açılması ve bütçe aktarılması talebinin Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına havale edilmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden oylamaya iştirak eden 20 meclis üyelerinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
02.10.2025 TARİHLİ VE 113 SAYILI KARAR:
Gündem maddesi olan Plan ve Proje Müdürlüğünün 23.09.2025 tarihli 21770 sayılı müzekkeresinin görüşülmesi ve karara bağlanması maddesi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
İlçemizde yapılacak tapu dağıtımına esas olarak hazırlanacak olan planların ödenekleri için müdürlüğümüz bütçesinde bulunmayan Plan ve Proje Müdürlüğünün bütçe tertibinde yer almayan Plan Proje Alımları kaleminin açılarak ve bütçe aktarmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36. maddesi; “Aktarma, bütçenin herhangi bir tertibinde bulunan ve o hesap döneminde kullanılmayacağı anlaşılan ödeneklerden alınarak, ödenek ihtiyacı olan diğer gider tertiplerine veya yeni tertip açılarak yapılan eklemedir.” ve 5393 Sayılı Belediye Kanunun Meclisin Görev ve Yetkileri başlıklı 18. Maddesinin (b) fıkrası; “Bütçe ve kesin hesabı kabul etmek, bütçede kurumsal kodlama yapılan birimler ile fonksiyonel sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasında aktarma yapmak.” hükümleri gereğince, Bu kapsamda Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütçesinde yer alan 46.63.08.04-01.03.09.01-5-03.05.01.90 kodlu Diğer Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler Kaleminden 1.800.000,00 TL' nin Plan ve Proje Müdürlüğü bütçesinde yer almayan 46.63.08.39-06.09.09.01.-5-06.03.02.02 kodlu Plan Proje Alımları kaleminin açılması ve bütçe aktarılması talebinin Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığına havale edilmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 21 meclis üyelerinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
02.10.2025 TARİHLİ VE 114 SAYILI KARAR:
Gündem maddesi olan Afet İşleri Müdürlüğünün “İlçe Merkezinde Faaliyet Gösteren ve Sanayi İş Kolundan Sayılan İşyerleri” ile ilgili 22.09.2025 tarihli 21723 sayılı müzekkeresinin görüşülmesi ve karara bağlanması maddesi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Afet İşleri Müdürlüğünün 22.09.2025 tarihli ve 21723 sayılı yazısı ve ekindeki S.S Ceylan Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal TOSUN' un dilekçesi ile ilçe merkezinde faaliyet gösteren pimapen kapı ve pencere üreticileri, oksijen ve elektrik kaynakçıları, mobilya üretim atölyeleri, araç tamir ve bakım atölyeleri, mermer atölyeleri ve oto lastik tamir işletmelerinin S.S. Ceylan Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi alanına taşınmaları talebinin Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Başkanlığı-Çevre Düzeni ve Temizliği Komisyonu Başkanlığı tarafından müştereken rapor hazırlanmasına, hazırlanacak raporun Belediye Meclisi’ne sunulmasına, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 21 meclis üyelerinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
02.10.2025 TARİHLİ VE 115 SAYILI KARAR:
Meclis gündemine eklenen olan Kırsal Hizmetler Müdürlüğünün “Kırsal Yerleşik Alan Tespiti” ile ilgili 26.09.2025 tarihli 21863 sayılı müzekkeresinin görüşülmesi ve karara bağlanması maddesi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Kırsal Hizmetleri Müdürlüğünün ilgi tarih ve sayılı yazısı ve ekindeki ilçemiz sınırları içerisinde yer alan 43 yerleşim birimi, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Ek 3. maddesi uyarınca, köylerimizin mahalleye dönüştürülmesi yerine, yasal düzenlemelerin tanıdığı haklardan faydalanarak Kırsal Yerleşik Alan statüsünün devamı hususu önem arz etmektedir.
Bu çerçevede; ilçemiz köylerinin Tarım ve Hayvancılığın Desteklenmesi, Mevcut Yaşam Biçiminin Korunması, Mali Yüklerin Azaltılması, Planlamada Esneklik, Tarım ve hayvancılığa dayalı geçim, Yetersiz altyapı ve üstyapı hizmetleri, Ekonomik durum ve mali yük, Mali Avantajlar (Emlak Vergisi Muafiyetleri ve İndirimleri, İnşaat ve İmar Harçlarından Muafiyet, Su ve Atık Su Tarifelerinde İndirim), Sürdürülebilirlik ve Kalkınma Açısından Faydalar (Tarım ve Hayvancılığın Korunması, Yerel Ekonominin Desteklenmesi ve Göçün Önlenmesi) mevcut sosyo-ekonomik yapısı, kırsal karakteri ve tarımsal faaliyetlerinin sürekliliği göz önünde bulundurularak; ilgili mevzuat çerçevesinde “kırsal yerleşim yeri” haklarının korunması ve uygulanmasına yönelik çalışmaların yapılabilmesi amacıyla, İmar Komisyonu-Plan ve Bütçe Komisyonu-Araştırma ve Geliştirme Komisyonu tarafından müştereken rapor hazırlanmasına, hazırlanacak raporun Belediye Meclisi’ne sunulmasına, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 21 meclis üyelerinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
03.10.2025 TARİHLİ VE 116 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan “Norm Kadro Değişikliği Gereği Kadro İhdası” ile ilgili İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün 24.09.2025 tarihli ve 21805 sayılı müzekkeresi üzerine yapılan görüşmeler neticesinde;
5393 Sayılı Belediye kanununun 49. maddesinde “Norm kadro ilke ve standartları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir. Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadroları, bu ilke ve standartlar çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenir” hükmüne yer verilmiştir.
Ayrıca 22/02/2007 tarihli ve 26442 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanıp yürürlüğe giren Belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birlikleri norm kadro İlke ve standartlarına dair yönetmeliğe 12.09.2025 tarih ve 33015 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesinden sonra gelmek üzere eklenen cümlede “Mahalli idareler, Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-2 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro Standartları Cetvellerinde her alt grup için münhasıran belirtilen daire başkanı ve müdür kadro unvanlarını kullanarak idari birimleri oluşturmak zorundadır. Büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşlarında şube bazında görev yapan birimlerin isimleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının uygun görüşü alınarak belirlenir.” Denilmektedir.
Ayrıca değişiklik sonrasında Belediyemizin de bulunduğu C9 norm kadro cetveli ve bazı kadro unvanlarının isim değişikliklerine istinaden, anılan yönetmeliğin 10. maddesinde; 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi memur kadroları ile sürekli işçi kadroları bu Yönetmeliğe uygun olarak meclisler tarafından ihdas edilir. Memur kadrolarının ihdası için Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Cetvellerinden (I) sayılı cetvel düzenlenir.”, aynı yönetmeliğin 11. maddesinde; “boş memur kadrolarında sınıf, unvan ve derece değişikliği ile boş memur kadrolarının iptali ve dolu kadrolarda derece değişikliği meclis kararı ile yapılır. Boş kadro değişikliklerinde Yönetmeliğin ekinde yer alan Ek-5 Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Kadro Cetvellerinden (II) sayılı cetvel, dolu kadro değişikliklerinde ise (III) sayılı cetveli eksiksiz doldurularak değişiklik gerekçeleriyle birlikte meclise sunulur.” hükmü bulunmaktadır.
Bunun yanında belediyemiz personellerinden kadro derecesi itibariyle kazanılmış hak aylık derecesinin altında bir kadro derecesine sahip göreve atanan personelin, müktesebine göre mali hak kayıpları yaşamaması ve özlük haklarının korunması amacıyla dolu kadro değişikliği zorunluluğu doğmuştur. Açıklanan hususlar doğrultusunda;
Yapılan müzakereler sonucunda; Mezkûr yönetmelik değişikliği gereği, yeni ihdas edilecek Gelirler Müdürü kadrosuna istinaden, Ceylanpınar Belediye Başkanlığı Ana Hizmet Birimi altında Gelirler Müdürlüğü biriminin kurulmasına, anılan değişiklik sonrası Belediyemiz norm kadro sayılarının gösterildiği C9 cetvelinde belirtilen ve kadro olarak zorunlu Müdürlük kadroları içinde gösterilen 1 Adet 1 Dereceli Gelirler Müdürü kadrosu ihdasına,
Değişiklik sonrası norm kadromuzda ihdas edilmiş bulunan ancak isimleri değişen; 1 Adet 1 Dereceli Afet İşleri Müdürü kadrosunun iptal edilerek yerine 1 Adet 4 Dereceli Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürü kadrosunun ihdasına ve Afet İşleri Müdürlüğü birim isminin Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğü olarak değiştirilmesine,
1 Adet 1 Dereceli Teftiş Kurulu Müdürü kadrosunun iptal edilerek yerine 1 Adet 1 Dereceli Rehberlik ve Teftiş Kurulu Müdürü kadrosunun ihdasına ve Teftiş Kurulu Müdürlüğü birim isminin Rehberlik ve Teftiş Kurulu Müdürlüğü olarak değiştirilmesine,
1 Adet 1 Dereceli Kültür ve Sosyal İşler Müdürü kadrosunun iptal edilerek yerine 1 Adet 1 Dereceli Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürü kadrosunun ihdasına ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü birim isminin Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü olarak değiştirilmesine,
1 Adet 1 Dereceli Sosyal Yardım İşleri Müdürü kadrosunun iptal edilerek yerine 1 Adet 1 Dereceli Sosyal Hizmetler Müdürü kadrosunun ihdasına ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü birim isminin Sosyal Hizmetler Müdürlüğü olarak değiştirilmesine,
1 Adet 1 Dereceli Sosyolog kadrosunun iptal edilerek yerine 1 Adet 3 Dereceli Sosyolog kadrosunun ihdasına, bu ihtiyaçlara binaen hazırlanan (I) sayılı Norm Kadro İhdas (Memur), (II) sayılı Boş Kadro Değişiklik (Memur) ve (III) sayılı Dolu Kadro Değişiklik Cetveli (Memur) cetvellerinin onaylanmasına, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 26 meclis üyelerinden Halil GEZİCİ, Hanse ALTUN, Faysal SARI ve İzzettin KURT’ un çekimser oylarına karşılık Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Yusuf KURULDU, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyları, 22 kabul oyu ile oy çokluğu ile karar verildi.
03.10.2025 TARİHLİ VE 117 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündeme eklenen “Mezbahane Kesim Ücretlerinin Belirlenmesi” ile ilgili Veteriner İşleri Müdürlüğünün 01.10.2025 ve 21999 sayılı müzekkeresi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Ceylanpınar Belediyesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi arasında 06.05.2025 tarihinde imzalanan “Ceylanpınar Mezbahanesi Tahsis Sözleşmesi ve Et Nakil Aracı Teslim Protokolü” ile İlçemize Modern Mezbahane ve Modern Et Nakil Aracı kazandırılmıştır. Kesim hizmetleri; halk sağlığının korunması, hijyen şartlarının sağlanması ve veteriner hekim kontrolünde kesim yapılması açısından önem arz etmektedir. Mezbahanede kullanılan elektrik, su, personel giderleri, bakım-onarım ve dezenfeksiyon/temizlik maliyetleri önemli maliyet unsurları oluşmaktadır. Hizmetin sürdürülebilirliği için kamu zararının önüne geçilmesi için kesim ücretlerinin belirlenmesi zorunluluğu doğmuştur.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesi (f) bendi: “Ücret tarifelerini belirlemek” belediye meclisinin görevleri arasındadır. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun 97. maddesi: “Belediyeler bu Kanunda harç veya katılma payı konusu yapılmayan ve ilgililerin isteğine bağlı olarak ifa edecekleri her türlü hizmet (…) için belediye meclislerince düzenlenecek tarifelere göre ücret almaya yetkilidir. Belediye’ye tekel olarak verilmiş işler kendi özel hükümlerine tabidir.”
Yapılan müzakereler sonucunda; Bu kapsamda Büyükbaş ve Küçükbaş hayvan kesim ücretlerinin belirlenmesi ve 2025 yılı hizmet tarifesine eklenmek üzere 2464 Sayılı Kanun Madde 97- (Değişik: 4/12/1985- 3239/125 md.) gereği Büyükbaş Hayvan Kesim Ücreti (Adet) KDV’ siz 625 TL+ KDV %20 Toplam KDV Dahil 750 TL/Adet alınmasına ve Küçükbaş Hayvan Kesim Ücreti (Adet) KDV’ siz 125 TL+ KDV %20 Toplam KDV Dahil 150 TL/Adet alınmasına, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 26 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
03.10.2025 TARİHLİ VE 118 SAYILI KARAR:
Yazı İşleri Müdürlüğünün Bütçe Aktarma Talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporunun Görüşülmesi ile ilgili 03.10.2025 tarihli ve 11 sayılı Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediye Meclisi 02.10.2025 tarih ve 111 sayılı Meclis Kararı gereğince görevlendirilen komisyonumuz 03.10.2025 tarihinde saat 10:00’ da toplanarak yapmış olduğu çalışma aşağıya çıkarılmıştır.
Yazı İşleri Müdürlüğü bütçesinde yer alan Belediye Meclis Üyelerine Yapılan Ödemeler Kaleminin yıl sonuna kadar yetersiz olacağı kanısına varılmış olup yetersiz olduğundan bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36. maddesi (1) Aktarma; bütçenin herhangi bir tertibinde bulunan ve o hesap döneminde kullanılmayacağı anlaşılan ödeneklerden alınarak, ödenek ihtiyacı olan diğer gider tertiplerine veya yeni tertip açılarak yapılan eklemedir. (2) Bütçede (Değişik ibare:RG-24/9/2024-32672)1 program sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasındaki aktarmalar meclis kararı, (Değişik ibare:RG-24/9/2024-32672)1 program sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasındaki aktarmalar encümen kararıyla, bunların dışında kalan ve ekonomik sınıflandırmanın ikinci düzeyine kadar aktarmalar ise üst yöneticinin onayı ile yapılır. Ekonomik sınıflandırmanın üçüncü ve dördüncü düzeyleri bütçeleşme düzeyi olmadığından, bunlar arasında aktarma onayına gerek yoktur.
(3) Büyükşehir ilçe belediyelerinde; aktarmalarla ilgili meclis kararları bütçe ile ilgili meclis kararları gibi kesinleşir ve yürürlüğe girer.
(4) Bağlı idarelerde kendi özel mevzuat hükümleri saklı olmakla birlikte;
- a) Personel giderleri tertiplerinden,
- b) Aktarma yapılmış tertiplerden,
- c) Yedek ödenekten aktarma yapılmış tertiplerden,
ç) Projeye bağlı yatırım tertiplerinden,
- d) İlgili mevzuatında aktarma yapılmaması öngörülen tertiplerden, aktarma yapılamaz.
(5) Projeye dayalı iş, fiziksel olarak yüzde yüz gerçekleşmişse, bu projeyle ilgili artan ödenek diğer tertiplere aktarılabilir. Personel ödeneklerine ilişkin tertipler arasında aktarma yapılabilir. Hükmü gereğince;
5393 Sayılı Belediye Kanunun 18.maddesi ve Mahalli İdareler Belediye Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36.maddesi gereğince, bu kapsamda Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütçesinde yer alan 46.63.08.04-01.03.09.01-5-03.05.01.90 kodlu Diğer Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler Kaleminden 1.000.000,00 TL' nin Yazı İşleri Müdürlüğünün bütçesinde yer alan 46.63.08.18-01.03.09.01-5-01.05.01.52 kodlu Belediye Meclis Üyelerine Yapılan Ödemeler Kalemine aktarılması komisyonumuzca değerlendirilmiş ve uygun görülmüştür.
İş bu rapor komisyonumuzun 1 günlük çalışması neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz. Denilmekle;
Bu yöndeki Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının raporunun kabulüne, komisyonda çalışan meclis üyelerine huzur hakkı ödenmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 26 meclis üyelerinden, Halil GEZİCİ’ nin ret oyuna karşılık, Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın 25 kabul oyu ve oy çokluğu ile karar verildi.
03.10.2025 TARİHLİ VE 119 SAYILI KARAR:
Mali Hizmetler Müdürlüğünün Bütçe Aktarma Talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporunun Görüşülmesi ile ilgili 03.10.2025 tarihli ve 12 sayılı Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediye Meclisi 02.10.2025 tarih ve 112 sayılı Meclis Kararı gereğince görevlendirilen komisyonumuz 03.10.2025 tarihinde saat 10:00’ da toplanarak yapmış olduğu çalışma aşağıya çıkarılmıştır.
Belediyemize zamanında ödenmeyen gecikmiş Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi ve İlan Reklam vergilerinin vatandaşlara ödeme emri gönderilmesi adına tebligat çekileceğinden Mali Hizmetler Müdürlüğünün bütçe tertibinde yer almayan Posta ve Telgraf Giderleri kaleminin açılarak ve bütçe aktarmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36. maddesi (1) Aktarma; bütçenin herhangi bir tertibinde bulunan ve o hesap döneminde kullanılmayacağı anlaşılan ödeneklerden alınarak, ödenek ihtiyacı olan diğer gider tertiplerine veya yeni tertip açılarak yapılan eklemedir. (2) Bütçede (Değişik ibare:RG-24/9/2024-32672)1 program sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasındaki aktarmalar meclis kararı, (Değişik ibare:RG-24/9/2024-32672)1 program sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasındaki aktarmalar encümen kararıyla, bunların dışında kalan ve ekonomik sınıflandırmanın ikinci düzeyine kadar aktarmalar ise üst yöneticinin onayı ile yapılır. Ekonomik sınıflandırmanın üçüncü ve dördüncü düzeyleri bütçeleşme düzeyi olmadığından, bunlar arasında aktarma onayına gerek yoktur.
(3) Büyükşehir ilçe belediyelerinde; aktarmalarla ilgili meclis kararları bütçe ile ilgili meclis kararları gibi kesinleşir ve yürürlüğe girer.
(4) Bağlı idarelerde kendi özel mevzuat hükümleri saklı olmakla birlikte;
- a) Personel giderleri tertiplerinden,
- b) Aktarma yapılmış tertiplerden,
- c) Yedek ödenekten aktarma yapılmış tertiplerden,
ç) Projeye bağlı yatırım tertiplerinden,
- d) İlgili mevzuatında aktarma yapılmaması öngörülen tertiplerden, aktarma yapılamaz.
(5) Projeye dayalı iş, fiziksel olarak yüzde yüz gerçekleşmişse, bu projeyle ilgili artan ödenek diğer tertiplere aktarılabilir. Personel ödeneklerine ilişkin tertipler arasında aktarma yapılabilir. Hükmü gereğince;
5393 Sayılı Belediye Kanunun 18.maddesi ve Mahalli İdareler Belediye Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36.maddesi gereğince, bu kapsamda Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütçesinde yer alan; 46.63.08.04-01.03.09.01-5-03.05.01.90 kodlu Diğer Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler Kaleminden 750.000,00 TL' nin Mali Hizmetler Müdürlüğü bütçesinde yer almayan 03.05.02.01 kodlu Posta ve Telgraf Giderleri kaleminin açılması ve yukarıda yer aldığı üzere 750.000,00 TL’nin aktarılması komisyonumuzca değerlendirilmiş ve uygun görülmüştür.
İş bu rapor komisyonumuzun 1 günlük çalışması neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz. Denilmekle;
Bu yöndeki Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının raporunun kabulüne, komisyonda çalışan meclis üyelerine huzur hakkı ödenmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 26 meclis üyelerinden, Halil GEZİCİ, Faysal SARI ve İzzettin KURT’un ret oyu ve Hanse ALTUN’ un çekimser oyuna karşılık, Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Yusuf KURULDU, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın 21 kabul oyu ve oy çokluğu ile karar verildi.
03.10.2025 TARİHLİ VE 120 SAYILI KARAR:
Plan ve Proje Müdürlüğünün Bütçe Aktarma Talebi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu Raporunun Görüşülmesi ile ilgili 03.10.2025 tarihli ve 13 sayılı Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediye Meclisi 02.10.2025 tarih ve 113 sayılı Meclis Kararı gereğince görevlendirilen komisyonumuz 03.10.2025 tarihinde saat 10:00’ da toplanarak yapmış olduğu çalışma aşağıya çıkarılmıştır.
Belediyemizce yapılacak hizmetlerin etkin ve kesintisiz sürdürülebilmesi amacıyla ilçemizde yapılacak tapu dağıtımına esas olarak hazırlanacak olan planların ödenekleri için müdürlüğümüz bütçesinde bulunmayan Plan ve Proje Müdürlüğünün bütçe tertibinde yer almayan Plan Proje Alımları kaleminin açılarak ve bütçe aktarmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36. maddesi (1) Aktarma; bütçenin herhangi bir tertibinde bulunan ve o hesap döneminde kullanılmayacağı anlaşılan ödeneklerden alınarak, ödenek ihtiyacı olan diğer gider tertiplerine veya yeni tertip açılarak yapılan eklemedir. (2) Bütçede (Değişik ibare:RG-24/9/2024-32672)1 program sınıflandırmanın birinci düzeyleri arasındaki aktarmalar meclis kararı, (Değişik ibare:RG-24/9/2024-32672)1 program sınıflandırmanın ikinci düzeyleri arasındaki aktarmalar encümen kararıyla, bunların dışında kalan ve ekonomik sınıflandırmanın ikinci düzeyine kadar aktarmalar ise üst yöneticinin onayı ile yapılır. Ekonomik sınıflandırmanın üçüncü ve dördüncü düzeyleri bütçeleşme düzeyi olmadığından, bunlar arasında aktarma onayına gerek yoktur.
(3) Büyükşehir ilçe belediyelerinde; aktarmalarla ilgili meclis kararları bütçe ile ilgili meclis kararları gibi kesinleşir ve yürürlüğe girer.
(4) Bağlı idarelerde kendi özel mevzuat hükümleri saklı olmakla birlikte;
- a) Personel giderleri tertiplerinden,
- b) Aktarma yapılmış tertiplerden,
- c) Yedek ödenekten aktarma yapılmış tertiplerden,
ç) Projeye bağlı yatırım tertiplerinden,
- d) İlgili mevzuatında aktarma yapılmaması öngörülen tertiplerden, aktarma yapılamaz.
(5) Projeye dayalı iş, fiziksel olarak yüzde yüz gerçekleşmişse, bu projeyle ilgili artan ödenek diğer tertiplere aktarılabilir. Personel ödeneklerine ilişkin tertipler arasında aktarma yapılabilir. Hükmü gereğince;
5393 Sayılı Belediye Kanunun 18.maddesi ve Mahalli İdareler Belediye Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 36.maddesi gereğince, bu kapsamda Destek Hizmetleri Müdürlüğü bütçesinde yer alan; 46.63.08.04-01.03.09.01-5-03.05.01.90 kodlu Diğer Müşavir Firma ve Kişilere Ödemeler Kaleminden 1.800.000,00 TL' nin Plan ve Proje Müdürlüğü bütçesinde yer almayan 46.63.08.39-06.09.09.01.-5-06.03.02.02 kodlu Plan Proje Alımları kaleminin açılması ve bütçe aktarılması komisyonumuzca değerlendirilmiş ve uygun görülmüştür.
İş bu rapor komisyonumuzun 1 günlük çalışması neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz. Denilmekle;
Bu yöndeki Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının raporunun kabulüne, komisyonda çalışan meclis üyelerine huzur hakkı ödenmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 26 meclis üyelerinden, Halil GEZİCİ ve İzzettin KURT’ un ret oyuna karşılık, Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın 24 kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
06.10.2025 TARİHLİ VE 121 SAYILI KARAR:
Meclis gündemine eklenen “1185/1 Nolu Parselin Plan Değişikliği Hk.” ile ilgili Plan ve Proje Müdürlüğünün 01.10.2025 tarih ve 22001 sayılı müzekkeresi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
04.09.2025 tarihli dilekçe ile başvurulan 1185 ada 1 numaralı parsele ait plan değişikliği dosyası meclisin bilgisine sunulmuştur. İmar planındaki tadilatların yapılarak müzekkere ekinde hazırlanan plan değişikliği dosyasının meclisçe görüşülüp karara bağlanılması talep edilmektedir.
Yapılan müzakereler sonucunda; Plan ve Proje Müdürlüğünün ilgi tarih ve sayılı müzekkeresi ekinde hazırlanan plan değişikliği dosyasının uygunluğunun ve plan yapım tekniği açısından uygun çizilip çizilmediği konusunda rapora bağlamak üzere İmar Komisyonu Başkanlığına havale edilmesine, konu ile ilgili hazırlanacak komisyon raporunun meclise sunulmasına, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, yapılan işari oylamada oylamaya iştirak eden 20 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
06.10.2025 TARİHLİ VE 122 SAYILI KARAR:
Belediye Meclisinin 01.10.2025 tarih ve 109 sayılı kararı ile görevlendirilen komisyonumuz 02-03.10.2025 tarihlerinde saat 10:00’ da toplanmıştır. Komisyona havale edilen performans programı üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun Stratejik plan ve Performans Programı başlıklı 41. maddesinde; "Belediye başkanı, mahalli idareler genel seçimlerinden itibaren altı ay içinde; kalkınma planı ve programı ile varsa bölge planına uygun olarak stratejik plan ve ilgili olduğu yılbaşından önce de yıllık performans programı hazırlayıp belediye meclisine sunar.
5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu Kanunun 9 uncu maddesi; Kamu idareleri; kalkınma planları, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen politikalar, programlar, ilgili mevzuat ve benimsedikleri temel ilkeler çerçevesinde geleceğe ilişkin misyon ve vizyonlarını oluşturmak, stratejik amaçlar ve ölçülebilir hedefler saptamak, performanslarını önceden belirlenmiş olan göstergeler doğrultusunda ölçmek ve bu sürecin izleme ve değerlendirmesini yapmak amacıyla katılımcı yöntemlerle stratejik plan hazırlarlar.
Kamu idareleri, kamu hizmetlerinin istenilen düzeyde ve kalitede sunulabilmesi için bütçeleri ile program ve proje bazında kaynak tahsislerini; stratejik planlarına, yıllık amaç ve hedefleri ile performans göstergelerine dayandırmak zorundadırlar.
Stratejik plan hazırlamakla yükümlü olacak kamu idarelerinin ve stratejik planlama sürecine ilişkin takvimin tespitine, stratejik planların politikalar, kalkınma planı ve programlarla ilişkilendirilmesine yönelik usul ve esaslar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.
(Ek fıkra: 24/7/2008-5793/30 md.) (Değişik fıkra: RG-16/10/2020-7254/1 md.) Kamu idareleri, program bütçeye uygun olarak yürütecekleri faaliyetler ile bunların kaynak ihtiyacını, amaç, hedef ve performans göstergelerini içeren performans programı hazırlar.
(Değişik cümle: RG-16/10/2020-7254/1 md.) Kamu idareleri bütçelerini, kalkınma planı, Cumhurbaşkanlığı programı, orta vadeli program, Cumhurbaşkanlığı yıllık programı, stratejik planları ile program yapısına uyumlu şekilde ve performans esasına dayalı olarak hazırlar. Kamu idarelerinin bütçelerinin stratejik planlarda belirlenen performans göstergelerine uygunluğu ve idarelerin bu çerçevede yürütecekleri faaliyetler ile performans esaslı bütçelemeye ilişkin diğer hususlar Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.
(Ek fıkra: RG-16/10/2020-7254/1 md.) Kamu idareleri, bütçeleri ile stratejik plan ve performans programlarını izlemek ve değerlendirmek amacıyla nesnel, sistematik ve düzenli olarak veri toplar ve analiz eder. İzleme ve değerlendirme sonuçları idare faaliyet raporlarında gösterilir.
Cumhurbaşkanı tarafından ilgili kamu idaresi için uygun görülen performans göstergeleri, kuruluşların bütçelerinde yer alır. Performans denetimleri bu göstergeler çerçevesinde gerçekleştirilir.
Stratejik plan ve performans programı bütçenin hazırlanmasına esas teşkil eder ve belediye meclisinde bütçeden önce görüşülerek kabul edilir." hükmüne amirdir.
Mali Hizmetler Müdürlüğünün, birimlere yaptığı çağrı neticesinde hazırlanmış olan Performans Programı taslağı üzerinde Belediye Encümenince yapılan tetkikler sonucunda 2026 yılı Ceylanpınar Belediyesi Taslak Performans Programı 04.09.2025 tarih ve 161 sayılı encümen kararı ile uygun bulunduğu tespit edilmişti.
Belediye Meclisince komisyonumuza havale edilen 2026 yılı Ceylanpınar Belediyesi Performans Program Taslağı komisyonumuzca incelenmiş, ilgili müdürlüklerinde fikirleri alınarak aşağıdaki değişiklikler komisyonumuzca uygun görülmüştür.
İlçemizde yaşayan kadınlara pozitif ayrımcılık sağlanması adına ve hizmetlerin etkin ve verimli kullanılması adına Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün kaynak ihtiyacının yetersiz olduğu kanısına varıldığı anlaşılmıştır. Bu hususta; Hukuk İşleri Müdürlüğü bütçesinden 1.000.000,00 TL ve Zabıta Müdürlüğü bütçesinden 1.000.000,00 TL olmak üzere toplam 2.000.000,00 TL alınarak Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün kaynak ihtiyacına eklenmesi komisyonumuzca uygun görülmüştür.
Sağlık İşleri Müdürlüğü haşere ile mücadele kapsamında kaynak ihtiyacının yetersiz olduğu kanısına varılmış olup bu hususta; Destek Hizmetleri Müdürlüğünün kaynak ihtiyacından 10.000.000,00 TL’nin alınarak Sağlık İşleri Müdürlüğü Kaynak ihtiyacına aktarılması komisyonumuzca uygun görülmüştür.
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 41.maddesi ve 5018 Sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu Kanunun 9. maddesi çerçevesi hükümleri gereğince 2026 yılı Ceylanpınar Belediyesi Taslak Performans Programı komisyonumuzca incelenmiş, idarenin bir yıllık faaliyetleri, bunlara ilişkin performans göstergeleri, maliyet tahminleri ve kaynak ihtiyaçları ayrıntılı olarak yer almaktadır. 2026 yılı performans programı; stratejik planda belirlenen amaç ve hedeflere uygun olarak hazırlanmıştır. Programın, belediyemizin 2025-2029 Stratejik Planında yer alan vizyon ve misyon doğrultusunda hazırlandığı, kaynakların etkin, ekonomik ve verimli kullanımını esas aldığı, hizmet önceliklerinin belirlendiği tespit edilmiştir. Performans programında öngörülen hedef ve faaliyetlerin, belediyemizin 2026 mali yılı bütçesi ile uyumlu olduğu görülmüştür. Komisyonumuzca yapılan incelemeler sonucunda, 2026 yılı performans programının; yönetmelik ve rehberlerde belirlenen esaslara uygun ve gerçekleşebilecek hedefler doğrultusunda hazırlandığı, hedefleriyle uyumlu, ölçülebilir performans göstergeleri içeren ve mali yapıya uygun şekilde hazırlandığı anlaşılmıştır.
İş bu rapor komisyonumuzca hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz. Denilmekle;
Yapılan müzakereler sonucunda; Bu yöndeki Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının raporunun kabulüne, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 23 meclis üyesinden, Halil GEZİCİ’ nin çekimser oyuna karşılık, Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın 22 kabul oyu ve oy çokluğu ile karar verildi.
15.10.2025 TARİHLİ VE 123 SAYILI KARAR:
KOMİSYON İNCELEMESİ: Belediye Meclisi 2025 yılı ekim ayı olağan meclis toplantısının birinci birleşiminde alınan 01.10.2025 tarihli ve 110 sayılı meclis kararı ile Komisyonumuza havale edilen; Başkanlığımız 2026 Mali Yılı Bütçesi ile ilgili görüşmeler yapmak üzere 02-03-06.10.2025 tarihlerinde saat 10.00’ da Belediye Mali Hizmetler Müdürlüğü çalışma servisinde komisyonumuz toplandı.
2026 Mali Yılı Bütçesi ilgili Müdürlüklerin teklifleri birleştirilmek sureti ile Mali Hizmetler Müdürlüğünce hazırlanmış olan 2026 Mali Yılı Bütçesinin dağılımı aşağıda açıklanmıştır.
2026 Mali yılı bütçe teklifi ve bağlı cetvelleri 5393 sayılı yasanın 62. maddesi ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 27. maddesi gereğince incelenmiş olup, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği hükümlerine uygun biçimde hazırlandığı, Belediye Encümeninin 04.09.2025 tarih ve 162 sayılı kararı ile Meclise sevk edildiği görülmüştür.
2026 yılına ait 25 maddelik Bütçe Kararnamesi ile;
1)- 2026 MALİ YILI BÜTÇE KARARNAMESİ
Madde 1- Belediye Birimleri için "(A) Ödenek Cetvelinde" gösterildiği gibi toplam (800.000.000,00) TL ödenek verilmiştir.
Madde 2- Belediye Bütçesinin Gelirleri "(B) Gelirlerin Ekonomik Sınıflandırması" cetvelinde gösterildiği gibi toplam (800.000.000,00 TL) olarak tahmin edilerek ödenek denkleştirilmiştir.
Madde 3- Yedek ödenek 40.000.000,00 TL olarak tahmin edilmiştir.
Madde 4- 2026 Yılı Gider Bütçesinde yer alan ödeneklere, gelir bütçesinde tahmin edilen gelirler karşılık gösterilmek suretiyle denklik sağlanmıştır.
Madde 5- Gelir çeşitlerinin yasal dayanakları (C ÖRNEK-10) cetvelinde gösterilmiştir. Yasal dayanağı bulunmayan gelir tahsil edilemeyecektir.
Madde 6- (G) cetvelinde nicelik ve niteliği gösterilen yatırım projeleri için üst yönetici, hükmü birden çok yılı kapsayan sözleşme yapmaya yetkilidir.
Madde 7- 6245 sayılı Harcırah Kanununun 8. Maddesi gereğince memur ve hizmetli olmayanların yurt içi ve yurt dışı gezi ve görevlerinde verilecek günlük ve yol giderleri bağlı (H) cetvelinde gösterilen miktarlar üzerinde ödenecektir.
Madde 8- Bütçe aşağıda belirtilen cetvellerden oluşur.
- Belediye, Bağlı İdare ve Birlikler ile İl Özel İdaresi Kurumsal Sınıflandırma Anahtarı Örnek-1
- Hizmet Gerekçesi ve Hedefleri Örnek-2
- Gider Bütçe Fişi Örnek-3/A
- Gelir Bütçe Fişi Örnek-3/B
- Program Sınıflandırmaya Göre Ödenek Teklifleri İcmal Cetveli Örnek-4
- Ekonomik Sınıflandırmaya Göre Ödenek Teklifleri İcmal Cetveli (I. Düzey) Örnek-5
- Ekonomik Sınıflandırmaya Göre Ödenek Teklifleri İcmal Cetveli (II. Düzey) Örnek-6
- Program ve Ekonomik Sınıflandırma Düzeyinde 2026 Yılı Bütçe Teklif Cetveli Örnek-7
- Program ve Ekonomik Sınıflandırma Düzeyinde İzleyen İki Yıldan 2026 Yılı Bütçe Teklif Cetveli Örnek-8
- Program, Alt Program ve Ekonomik Sınıflandırma Düzeyinde 2026 Yılı Bütçe Teklif Cetveli Örnek-8/A
- Program, Alt Program ve Faaliyetler İtibarıyla 2026 Yılı Bütçe Teklif Cetveli Örnek-8/B
- Ödenek Cetveli (Teklif) Örnek-9
- Bütçe Gelirleri Cetveli Örnek-10
- Birleşik Gider Bütçesi Tasarısı Örnek-11
- Birleşik Gelir Bütçesi Tasarısı Örnek-12
- Birleşik Finansmanın Ekonomik Sınıflandırması Cetveli Örnek-13
- Ödenek Cetveli (A) Örnek-14
- Gelirlerin Ekonomik Sınıflandırması (B) Cetveli Örnek-15
- Finansmanın Ekonomik Sınıflandırması Cetveli Örnek-16
- Gelirlerin Yasal Dayanağı (C) Cetveli Örnek-17
- Çok Yıllı Gider Bütçesi Cetveli Örnek-18
- Çok Yıllı Gelir Bütçesi Cetveli Örnek-19
- Çok Yıllı Finansmanın Ekonomik Sınıflandırması Cetveli Örnek-20
- Gelecek Yıllara Yaygın Yüklenmeleri Kapsayan Taahhütler (G) Cetveli Örnek-21
- Memur Olmayanlara Verilecek Yollukları Gösterir (H) Cetveli Örnek-22
- İhdas Olunan Memur Kadrolarını Gösterir (K-1) Cetveli Örnek-23
- İhdas Edilen Sürekli İşçi Kadrolarını Gösterir (K-2) Cetveli Örnek-24
- 237 sayılı Taşıt Kanunu’na Göre Satın Alınacak Taşıtları Gösterir(T-1) Cetveli Örnek-25
- Mevcut Taşıtları Gösterir (T-2) Cetveli Örnek-26
- Ayrıntılı Harcama Programı Örnek-27
- Finansman Programı Örnek-28
- Faaliyet Gerekçesi (Rehber Eki Olarak Yayımlanmıştır.) (Örnek 2 Yerine Kullanılacaktır.)
- 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Kapsamında Belediye Şirketlerinde İstihdam Edilen Şirket İşçisi Sayıları Cetveli (Rehber Eki Olarak Yayımlanmıştır.)
Madde 9- Meclisçe kabul edilen bütçede ancak ilgili kanun ve yönetmeliklerde belirtilen usul ve esaslara uyulmak suretiyle değişiklik yapılabilmesine.
Madde 10- Daha önce kabul edilen plan ve yıllık yatırım programları ve beldenin kalkınmasını temin için Meclisçe yapılması uygun görülen, işlere ilişkin olarak borçlanma kararı verildikten sonra kurum adına borçlanmaya Belediye Başkanının yetkili kılınmasına.
Madde 11- Vergi, Resim, Harç ve Katılım paylarının tahsil süreleri 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu ile 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’nda gösterilen zamanlarda, diğer gelirler ile tahakkuka bağlı olarak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili hakkında Kanun ve diğer ilgili kanunlarının ön gördüğü şekilde tahsil edilmesine.
Madde 12- Belediye Vergilerine, harçlarına ve katılma paylarına ait tahsil zamanları, 2464 sayılı kanunda belirtilen ve takside bağlanması gereken gelirlerden İlan ve Reklam Vergisi için MAYIS ve EKİM, Harcamalara Katılma Payı için de MART ve EKİM ayları Belediye Meclisince tayin edilerek yılda iki eşit taksitle tahsil edilecektir.
Madde 13- 5393 sayılı Belediye Kanununun 15. maddesinin son bendi "Belediyenin proje karşılığı borçlanma yoluyla elde ettiği gelirleri, şartlı bağışlar Kamu hizmetlerinde fiilen uygulanan malları ile Belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri haczedilemez" denilmekte olup, belirtilen yasalar çerçevesinde Belediyemizin Bankalardaki mevcut cari hesaplarına esham tahvilatı bonoları ve Belediyenin taşınır, taşınmaz mallarına ve bunların gelirlerine Kamu hizmetlerine tahsis edilmiş olduğundan haczedilemez hükmünün uygulanmasına.
Madde 14- Belediye Başkanı karşılıksız bağış almaya yetkilidir.
Madde 15-
- a) 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 32. maddesinde belirtilen miktar ile, 25. maddesinin 2. fıkrasında belirtilen gösterge rakamları esas alınarak denetim komisyonu üyelerine huzur hakkı ödenir.
- b) Meclis Başkanı ve üyelerine, komisyon üyelerine katıldıkları toplantıların her gün için Belediye Başkanına ödenmekte olan aylık brüt ödeneğin günlük tutarının üçte biri tutarı üzerinden günlük huzur hakkı ödenir.
- c) Belediye Başkan vekiline, çalıştığı günler için aylık Belediye Başkanlık ödeneğinin 1 / 30 tutarında ödeme yapılır.
ç) Belediye Başkanı tarafından meclis üyeleri arasından atanan Belediye Başkan Yardımcısına, Belediye Başkanına verilen ödeneğin 2/3 oranında aylık ödenek verilir.
- d) Encümen Üyelerine 5393 Sayılı Belediye kanununun 36. maddesinde belirtildiği oranda brüt olarak ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine bu ödeneğin yarısı verilir.
- e) Belediye memurlarından yan ödeme alanların, kadro unvanları hala aldıkları yan ödemelerin ödenmesine 2026 Yılında devam olunur. Yıl içerisinde usulüne uygun olarak bazı değişiklikler yapıldığı takdirde ödemeler yeni miktarlar üzerinden yapılır.
- f) Bilirkişi ücretinin çalıştığı zaman yevmiyesinin brüt olarak 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda Meclis Üyelerine verilen oranda ödenek verilir.
- g) Görevlerinin niteliği gereği, günün 24 saatinde devamlılık gösteren zabıta hizmetlerinde çalışan personele Devlet Bütçe Kanununda en son nüfus sayımına göre tespit edilen miktarlar üzerinden fazla çalışma ücreti ödenir.
Madde 16- Günün koşullarına göre belediye memurlarının sendikası ve işçilerle sözleşme yapma üzere Belediye Başkanı yetkilidir.
Madde 17- Belediye memur ve işçilerine mevzuat ve toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre fazla mesai yaptırmaya Belediye Başkanı yetkilidir.
Madde 18- Belediye ve Bağlı kuruluşları ile Mahalli idare Birliklerinin Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 24. maddesine istinaden, 5620 sayılı Kanunun 3. ve geçici 1. maddeleri hükümleri gereğince 2026 yılında Belediye Başkanlığınca Belediyemizde Memur Kadro sayısı 271 x %20 = 54 kişi = 54 kişi x 12 ay = 648 adam/ay 54 mevsimlik geçici işçi çalıştırılması için Belediye Başkanı yetkilidir.
Madde 19- 5393 Sayılı Belediye Kanunu’ nun 67. maddesinde ki “Belediyede Belediye Meclisinin, belediyeye bağlı kuruluşlarda yetkili organın kararı ile park, bahçe, sera, refüj, kaldırım ve havuz bakımı ve tamiri; araç kiralama, kontrollük, temizlik, güvenlik ve yemek hizmetleri; makine-teçhizat bakım ve onarım işleri; bilgisayar sistem ve santralleri ile elektronik bilgi erişim hizmetleri; sağlıkla ilgili destek hizmetleri; fuar, panayır ve sergi hizmetleri; baraj, arıtma ve katı atık tesislerine ilişkin hizmetler; kanal bakım ve temizleme, alt yapı ve asfalt yapım ve onarımı, trafik sinyalizasyon ve aydınlatma bakımı, sayaç okuma ve sayaç sökme-takma işleri ile ilgili hizmetler; toplu ulaşım ve taşıma hizmetleri; sosyal tesislerin işletilmesi ile ilgili işler, süresi ilk mahallî idareler genel seçimlerini izleyen altıncı ayın sonunu geçmemek üzere ihale yoluyla üçüncü şahıslara gördürülebilir.” Hükmü gereğince madde metninde belirtilen işlerle ilgili Belediyemiz birimlerince 2026 yılı içerisinde; yıllara yaygın ihalelerin yapılması ve bu ihalelerin onaylanması için Belediye Başkanı yetkilidir.
Madde 20- 2026 Yılında; Belediye Başkanı, Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri ve Belediyemiz Yetkili Personelinin birimleri ile ilgili gerek seminer, sosyal ve kültürel görüşme, araştırma, inceleme ve gerekse uluslararası toplantılara katılmak, teknik ve idari yönden bilgi alışverişinde bulunmak üzere yurt dışına gönderilmelerine izin verilmesine, harcırah ile yol masraflarının belediyemiz bütçesinin ilgili tertibinden ödenmesine, bu konudaki işlemler için Belediye Başkanı ve Belediye Encümeni yetkilidir.
Madde 21- Belediyemizce ihtiyaç sahiplerine ramazan ayı boyunca yemek ikramı, kurban bayramında et dağıtımı yapmaya, yıl içinde ayrıca ramazan ve kurban bayramlarında ihtiyaç sahiplerine ayni veya nakdi yardım yapmaya, ilçede ikamet eden yardıma muhtaç vatandaşlara ayni ve nakdi yardımda bulunmaya, ilçede meydana gelen taziyeler ve sosyal amaçlı aktivitelere yemek, çay, şeker, su yardımında bulunmaya, toplu sünnet şöleni vb. türden aktiviteler yapıp bu aktiviteler nedeniyle vatandaşlara ikramda bulunmaya Belediye Başkanı yetkilidir.
Madde 22- İlçemizde ikamet eden başarılı öğrenciler ile amatör spor kulüpleri ve genç bireylerin eğitim gördüğü spor kurslarına ayni ve nakdi yardımda bulunmaya, girdikleri sınavlarda başarı gösteren veya maddi durumu düşük olan başarılı öğrencilere ayni ve nakdi yardım ile ödül vermeye Belediye Başkanı yetkilidir.
Madde 23- 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesinin (b) bendi uyarınca belediye bütçesinin kabulü belediye meclisinin görevleri arasındadır. Ayrıca aynı Kanunun 75. maddesi hükümleri gereğince belediyeler, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler, vakıflar ve özel sektör kuruluşlarıyla ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilirler. 2026 Mali Yılı Bütçesinde yer alan ilgili müdürlüklerin proje başlıkları kapsamında; 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 75. maddesi (a), (b) ve (d) bentleri uyarınca kamu kurumları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve özel sektörle ortak hizmet projeleri yürütülmesine, bu kapsamda yapılacak protokol, iş birliği ve mali işlemler için Belediye Başkanı’na yetkilidir.
Madde 24- Bu Kararname hükümleri 01 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 25- Bu Kararname hükümlerini üst yönetici yürütür.
BİRİMLERE VERİLEN ÖDENEK MİKTARLARI
04.09.2025 tarih ve 162 sayılı Encümen Kararı ile; 2026 Yılı için; Özel Kalem Müdürlüğüne 3.000.000,00 TL, Hukuk İşleri Müdürlüğüne 7.000.000,00 TL, Yazı İşleri Müdürlüğüne 11.000.000,00 TL, Mali Hizmetler Müdürlüğüne 62.000.000,00 TL, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne 175.000.000,00 TL, Destek Hizmetleri Müdürlüğüne 320.000.000,00 TL, Bilgi İşlem Müdürlüğüne 4.500.000,00 TL, Zabıta Müdürlüğüne 2.000.000,00 TL, İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne 3.000.000,00 TL, Fen İşleri Müdürlüğüne 159.000.000,00 TL, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğüne 1.000.000,00 TL, Afet İşleri Müdürlüğüne 1.000.000,00 TL, Veteriner İşleri Müdürlüğüne 3.000.000,00 TL, Sağlık İşleri Müdürlüğüne 15.000.000,00 TL, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne 10.000.000,00 TL, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne 1.000.000,00 TL, Muhtarlık İşleri Müdürlüğüne 500.000,00 TL, Temizlik İşleri Müdürlüğüne 10.000.000,00 TL, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne 500.000,00 TL, Plan ve Projeler Müdürlüğüne 1.500.000,00 TL ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğüne 10.000.000,00 TL ödenek verildiği, buna göre bütçenin;
1-BELEDİYE GELİRLERİ
- a) 01-Vergi Gelirleri : 955.000,00 TL
- b) 03-Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri : 600.000,00 TL
- c) 04-Alınan Bağış ve Yardımlar : 150.000,00 TL
ç) 05-Diğer Gelirler : 729.495.000,00 TL
- d) 06-Sermaye Gelirleri : 800.000,00 TL
GELİRLER TOPLAMI : 800.000.000,00 TL
2-BELEDİYE GİDERLERİ
- a) 01-Personel Giderleri : 900.000,00 TL
- b) 02-SGK Devlet Primi : 525.000,00 TL
- c) 03-Mal ve Hizmet alımı : 115.000,00 TL
ç) 04-Faiz Giderleri : 100.000,00 TL
- d) 05-Cari Transferler : 775.000,00 TL
- e) 06-Sermaye Giderleri : 585.000,00 TL
- f) 09-Yedek Ödenekler : 000.000,00 TL
GİDERLER TOPLAMI : 800.000.000,00 TL
Belediye İdare Bütçesi 2027 Yılı : 1.000.000.000,00 TL
Belediye İdare Bütçesi 2028 Yılı : 1.250.000.000,00 TL
800.000.000,00 TL olarak belirlenen 2026 Mali Yılı bütçesinin uygulanabilir olduğu görüldü. Belediye gelirlerinin artırımına yönelik çalışmaların olumlu neticelenmesi durumunda, bütçenin gelir ve giderleri arasındaki denklik daha da reel duruma gelecektir. Encümence görüşülen bütçenin görüşülüp karara bağlanmak üzere Belediye Meclisine sunulmasına oy birliği ile karar verilmişti.
Belediye Meclisince komisyonumuza havale edilen 2026 yılı ve izleyen iki yıla ait program bütçe taslağı komisyonumuzca incelenmiş, ilgili müdürlüklerinde fikirleri alınarak aşağıdaki değişiklikler komisyonumuzca uygun görülmüştür;
Hukuk İşleri Müdürlüğünün program bütçe tertibinde bulunan 98.901.9010-63108.4-5-3.4.20.90 kodlu Diğer Yasal Giderler kaleminden 1.000.000,00 TL alınarak Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün program bütçe tertibinde bulunan 3.15.47-63108.33-5-3.6.10.1 kodlu Temsil, Tanıtma ve Ağırlama Giderleri kalemine 1.000.000,00 TL eklenmesine,
Zabıta Müdürlüğünün program bütçe tertibinde bulunan 67.272.5052-63108.11-5-3.7.10.90 kodlu Diğer Dayanıklı Mal ve Malzeme Alımları kaleminden 500.000,00 TL alınarak Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün program bütçe tertibinde bulunan 3.15.47-63108.33-5-3.2.90.90 kodlu Diğer Tüketim Mal ve Malzeme Alımları kalemine eklenmesine,
Zabıta Müdürlüğünün program bütçe tertibinde bulunan 67.272.5052-63108.11-5-3.2.20.2 kodlu Temizlik Malzemesi Alımları kaleminden 250.000,00 TL, 67.272.5052-63108.11-5-3.2.10.1 kodlu Kırtasiye Alımları Kaleminden 100.000,00 TL ve 67.272.5052-63108.11-5-3.2.10.5 kodlu Baskı ve Cilt Giderleri Kaleminden 150.000,00 TL olmak üzere toplam 500.000,00 TL alınarak alınarak Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğünün program bütçe tertibinde bulunan 3.15.47-63108.33-5-3-5-10-90 kodlu Diğer Genel Hizmet Alımları Kalemine 500.0000,00 TL eklenmesine,
Fen İşleri Müdürlüğünün program bütçe tertibinde bulunan 98.900.9004-63108.13-5-6.5.70.4 kodlu Sosyal Tesis Yapım Giderleri Kaleminden 22.000.000,00 TL alınarak Fen İşleri Müdürlüğünün program bütçe tertibinde bulunan 98.900.9004-63108.13-5-6.5.70.7 kodlu Karayolu Yapım Giderleri Kalemine 22.000.000,00 TL eklenmesine,
Destek Hizmetleri Müdürlüğünün bütçe tertibinde bulunan 98.900.9006-63108.8-5-03.05.10.53 kodlu Yerel Yönetimlerin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Park, Bahçe, Bakım ve Onarım Hizmet Alımı Kapsamındaki Personel Gideri Kaleminden 10.000.000,00 TL alınarak, Sağlık İşleri Müdürlüğünün bütçe tertibinde bulunan 67.273.5055-63108.25-5-03.02.60.02 Tıbbi Malzeme Alımları kalemine 10.000.000,00 TL eklenmesine,
MECLİSTE YAPILAN DEĞİŞİKLİK SONRASINDA BİRİMLERE VERİLEN ÖDENEK MİKTARLARI:
2026 Yılı için; Özel Kalem Müdürlüğüne 3.000.000,00 TL, Hukuk İşleri Müdürlüğüne 6.000.000,00 TL, Yazı İşleri Müdürlüğüne 11.000.000,00 TL, Mali Hizmetler Müdürlüğüne 62.000.000,00 TL, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğüne 175.000.000,00 TL, Destek Hizmetleri Müdürlüğüne 310.000.000,00 TL, Bilgi İşlem Müdürlüğüne 4.500.000,00 TL, Zabıta Müdürlüğüne 1.000.000,00 TL, İmar ve Şehircilik Müdürlüğüne 3.000.000,00 TL, Fen İşleri Müdürlüğüne 159.000.000,00 TL, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğüne 1.000.000,00 TL, Afet İşleri Müdürlüğüne 1.000.000,00 TL, Veteriner İşleri Müdürlüğüne 3.000.000,00 TL, Sağlık İşleri Müdürlüğüne 25.000.000,00 TL, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne 10.000.000,00 TL, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğüne 3.000.000,00 TL, Muhtarlık İşleri Müdürlüğüne 500.000,00 TL, Temizlik İşleri Müdürlüğüne 10.000.000,00 TL, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğüne 500.000,00 TL, Plan ve Projeler Müdürlüğüne 1.500.000,00 TL ve Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğüne 10.000.000,00 TL ödenek verildiği, buna göre bütçenin;
GİDER BÜTÇESİ: FONKSİYONEL SINIFLARDIRMA 1.DÜZEY
—BELEDİYE GİDERLERİ
- a) 01-Personel Giderleri : 900.000,00 TL
- b) 02-SGK Devlet Primi : 525.000,00 TL
- c) 03-Mal ve Hizmet alımı : 115.000,00 TL
- d) 04-Faiz Giderleri : 000,00 TL
- e) 05-Cari Transferler : 775.000,00 TL
- f) 06-Sermaye Giderleri : 585.000,00 TL
- g) 09-Yedek Ödenek : 000.000,00 TL
GİDERLER TOPLAMI : 800.000.000,00 TL
GELİR BÜTÇESİ: EKONOMİK SINIFLANDIRMA 1.DÜZEY
—BELEDİYE GELİRLERİ
- a) 01-Vergi Gelirleri : 955.000,00 TL
- b) 03-Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri : 600.000,00 TL
- c) 04-Alınan Bağış ve Yardımlar : 150.000,00 TL
- d) 05-Diğer Gelirler : 495.000,00 TL
- e) 06-Sermaye Gelirleri : 800.000,00 TL
GELİRLER TOPLAMI : 800.000.000,00 TL, tahmin edildiği anlaşılmıştır.
KOMİSYON GÖRÜŞÜ: Ceylanpınar Belediyesinin 2026 Mali Yılı Hazırlık Bütçesinin ve bağlı cetvellerin usulüne uygun tutulduğu, Bütçede yer alan Program Sınıflandırmadan
Yönetim Destek Programı : 674.900.000,00 TL
Program Dışı Giderler : 54.700.000,00 TL
Kent Güvenliği ve Esenliği : 16.300.000,00 TL
Şehircilik ve Risk Odaklı Bütünleşik Afet Yönetimi : 14.400.000,00 TL
Toprak ve Su Kaynaklarının Kullanımı ve Yönetimi : 3.000.000,00 TL
Sürdürülebilir Çevre ve İklim Değişikliği : 11.000.000,00 TL
Ormanların ve Doğanın Korunması ile Sürdürülebilir Yönetimi : 2.700.000,00 TL
Sanat ve Kültür Ekonomisi : 10.000.000,00 TL
Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi : 3.000.000,00 TL
Yoksullukla Mücadele ve Sosyal Yardımlaşma : 7.000.000,00 TL
Sporun Geliştirilmesi ve Desteklenmesi : 3.000.000,00 TL
olarak ödenek ayrıldığı,
Bütçe Gelirlerinin Ekonomik Sınıflandırılmasından
-Vergi Gelirleri, Teşebbüs ve Mülkiyet Gelirleri, Alınan Bağış ve Yardımların, Diğer Gelirler, Sermaye Gelirlerinin Bütçeye Oranı oluşturularak bütçede yapılan değişikliklerin bütçe denkliğini bozmadığı, gelir azaltıcı veya gider artırıcı nitelik taşımadığı, yasal mevzuata uygun şekilde hazırlandığı tespit edilmiştir.
İzleyen iki yıl Bütçe Tahmini olarak
Belediye İdare Bütçesi 2027 Yılı : 1.000.000.000,00 TL
Belediye İdare Bütçesi 2028 Yılı : 1.250.000.000,00 TL
Bütçe Gideri tahmin edildiği görülmüş olup; 2026 Mali Yılı Belediye Bütçesinin değiştirilmiş şekliyle kabul edilmesini, Hazırlanmış olan 2026 Mali Yılı Bütçesi ve izleyen iki yıl Gider Bütçe tahminleri ve 25 maddelik Bütçe Kararnamesi Komisyonumuzca uygun bulunmuştur.
İş bu rapor komisyonumuzun 3 günlük çalışma neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz.
KARAR: Başkanlığımızca hazırlanıp, Belediye Encümeninin 04.09.2025 tarih ve 162 sayılı kararı ile Meclise sevk edilen ve 06.10.2025 tarihinde Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülüp karara bağlanan Belediyemiz 2026 Mali Yılı Bütçe tasarısı üzerinde yapılan görüşmeler tamamlanarak; ad okuma suretiyle açık oylamaya geçildi,
Buna göre 2026 Mali Yılı Bütçe Kararnamesinde belirtilen
-1. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 22 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-2. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 22 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-3. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 23 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-4. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 23 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-5. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 23 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-6. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 23 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-7. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 23 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-8. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-9. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-10. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-11. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-12. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-13. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-14. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-15. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-16. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-17. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-18. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-19. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-20. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-21. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-22. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-23. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-24. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-25. Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
2026 Mali Yılı Bütçe Kararnamesinde belirtilen yirmi beş (25) madde, madde madde okunarak yapılan açık oylama neticesinde, 2026 Mali Yılı Bütçe Kararnamesi oturuma katılan Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-26. Birimlere Verilen Ödenek Miktarları
Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-27. Gider Bütçesi Fonksiyonel Sınıflandırma 1.Düzeyi okunarak; ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-28. Gelir Bütçesi Ekonomik Sınıflandırma 1.Düzeyi okunarak; ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-29. 2027 Yılına Toplamda 1.000.000.000,00 TL Bütçe Gideri
Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
-30. 2028 Yılına Toplamda 1.250.000.000,00 TL Bütçe Gideri
Madde okunarak ad okuma suretiyle yapılan açık oylamada, oylamaya katılan 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
Belediye Meclisinin 2025 Yılı Ekim ayı toplantısının 15.10.2025 tarihli 11.birleşiminde Belediyenin 2026 Mali Yılı Bütçesinin maddeleri üzerinde yapılan açık oylama neticesinde bütçenin onaylanmasına, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, oturuma katılıp oylamaya iştirak eden 24 meclis üyesinden Uğur KAHRAMAN, Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hakki ÖZGÜN, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, İbrahim İDİKURT, İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
15.10.2025 TARİHLİ VE 124 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan ilçemizin kırsal yerleşim birimlerinin 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Ek 3. maddesi uyarınca köylerin mahalleye dönüştürülmesi yerine Kırsal Yerleşik Alan ile ilgili 06.10.2025 tarihli ve 1 sayılı Araştırma ve Geliştirme Komisyonu – İmar Komisyonu – Plan ve Bütçe Müşterek Komisyon Raporu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Kırsal Hizmetler Müdürlüğünün 26.09.2025 tarihli ve 21683 sayılı yazısı ile ilçemizin kırsal yerleşim birimlerinin 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Ek 3. maddesi uyarınca köylerin mahalleye dönüştürülmesi yerine Kırsal Yerleşik Alan statüsünün devamının değerlendirilmesi ile ilgili Belediye Meclisinin 02.10.2025 tarihli ve 115 Sayılı kararı ile Araştırma Geliştirme Komisyonu – İmar Komisyonu – Plan ve Bütçe Komisyonu müştereken görevlendirilen komisyonumuz 06-07-08/10/2025 tarihlerinde yapmış olduğu 3 günlük çalışması aşağıya çıkarılmıştır.
İlçemize bağlı köylerin mahalleye dönüştürülmesi yerine, yasal düzenlemelerin sağladığı imkânlardan faydalanarak kırsal yerleşik alan statüsünün korunması önem arz etmektedir. Bu statünün sürdürülmesi, hem mevcut yaşam biçiminin devamını sağlamakta hem de tarımsal üretim ve hayvancılığa dayalı kırsal ekonominin korunmasına katkıda bulunmaktadır.
Köylerde tarım ve hayvancılık temel geçim kaynağıdır. Kırsal statünün korunması, üretim faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini güvence altına almaktadır. Köylerde yaşayan vatandaşlarımız, kırsal kültür ve geleneklerini sürdürmek istemektedir. Mahalleye dönüşüm, köy yaşamını ve sosyo-kültürel yapıyı olumsuz etkileyebilir. Kırsal yerleşik alan statüsünde; Emlak vergisi muafiyetleri ve indirimleri, İnşaat ve imar harçlarından muafiyet, Su ve atık su tarifelerinde indirim gibi avantajlar bulunmaktadır. Kırsal alanlarda planlama daha esnek yürütülmekte, köylerin ihtiyaçlarına uygun imar düzenlemeleri yapılabilmektedir. Köylerimizin mevcut altyapı ve üstyapı hizmetleri yetersizdir. Kırsal statünün korunması, belediyeye ek mali yük bindirmeden kademeli iyileştirme imkânı sağlamaktadır. Tarım ve hayvancılığın korunması, yerel ekonomiye doğrudan katkı sağlamaktadır. Kırsal statü, göçü önleyerek genç nüfusun köylerde kalmasına zemin hazırlamaktadır.
Yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonucunda; Yerleşim birimlerinin imar planları ile uyumu, kırsal yapılaşma koşulları ve korunması gereken alanlar, kırsal mahalle statüsünün belediye bütçesi üzerindeki etkileri, vergi ve harç muafiyetleri, kırsal kalkınma destekleri, kırsal yaşamın sürdürülebilirliği, tarım, hayvancılık, turizm ve yerel kalkınma potansiyeli, sosyo-kültürel yapının korunması, mevzuatın tanıdığı haklardan faydalanılmasının hem halk hem de belediye açısından yararlı olacağı. Böylelikle tarım ve hayvancılığın destekleneceği, mevcut yaşam biçiminin korunacağı, mali yüklerin azaltılacağı, planlamada esneklik sağlanacağı, yerel ekonominin güçleneceği ve kırsal kalkınmaya katkı sunulacağı kanaatine varılmıştır. Araştırma Geliştirme Komisyonu- İmar Komisyonu-Plan ve Bütçe Komisyonları olarak; İlçemize bağlı köylerin mahalleye dönüştürülmesi yerine, 5216 sayılı Kanun’un Ek 3. maddesi, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun ilgili hükümleri, Mali haklar (emlak vergisi, harçlar, katılım payları vb.) ve muafiyetler, 7254 sayılı Kanun ile getirilen kırsal mahalle/kırsal yerleşik alan düzenlemeleri uyarınca Kırsal Yerleşik Alan Statüsünün devam ettirilmesinin uygun görülmüş olup, ilçe merkezine bağlı 45 kırsal mahallemizin (AKBULUT, AKTEPE, ALACA, ALTINKÖY, AŞAĞIDORUKLU, AŞAĞIDURMUŞ, AŞAĞIKARATAŞ, AVCILI, AYDIN, AYDOĞDU, BOĞALI, BÜYÜKYENİCE, CEYLAN, DAMLACIK, DİKİLİ, DÜZOVA, GÜLTEPE, GÜMÜŞ, HAN, IŞIKLAR, MADEN, MURATLI, SARAÇÇEŞME, TEKİNLER, YALÇINKAYA, YENİKÖY, YEŞİLTEPE, YONCALI, YUKARIDORUKLU, YUKARIDURMUŞ, YUKARIESENCE, YUKARIKARATAŞ, YUKARITAŞLIDERE, YÜKSEKTEPE, AŞAĞIÇEKİRGE, AŞAĞITAŞLIDERE, AŞAĞIPOLAT, YUKARIPOLAT, BONCUKLU, KÜÇÜKYENİCE, ŞABANA, YUKARIÇEKİRGE, ZORAVA, BEYAZTAŞ ve AŞAĞIDİKİLİ) Kırsal Yerleşik Alan statüsünün korunması yönünde müşterek raporumuzun Meclisin onayına sunulmasına oy birliğiyle karar verilmiştir.
İş bu rapor komisyonumuzun 3 günlük çalışması neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz. Denilmekle;
Araştırma ve Geliştirme Komisyonu, İmar Komisyonu ve Plan ve Bütçe Komisyonu’nun müşterek olarak hazırladığı 06.10.2025 tarihli ve 1 sayılı rapor görüşüldü. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Ek 3. Maddesi uyarınca, köyden mahalleye dönüşen yerleşimlerin kırsal özelliklerini koruyabilmesi, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilmesi, mevcut yaşam biçimlerinin devam ettirilmesi ve kırsal alanlara tanınan muafiyetlerden faydalanabilmeleri amacıyla, ilgili yerleşimlerin “Kırsal Yerleşik Alan Statüsü” kapsamında değerlendirilmesi komisyon raporunda uygun görülmüştür.
Yapılan müzakereler sonucunda; bu yöndeki Araştırma ve Geliştirme Komisyonu – İmar Komisyonu – Plan ve Bütçe Müşterek Komisyon Raporunun kabulüne, ilçemiz sınırları içerisinde köyden mahalleye dönüşen yerleşimlerin, 5216 sayılı Kanun’un Ek 3. Maddesi hükümleri çerçevesinde “Kırsal Yerleşik Alan Statüsünün Devamı” hususunda gerekli yasal işlemlerin yapılmasına, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 19 meclis üyelerinden Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hanse ALTUN, Hakki ÖZGÜN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, İbrahim İDİKURT ve İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
16.10.2025 TARİHLİ VE 125 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan Çevre Düzeni ve Temizliği Komisyonu Raporunun Görüşülmesi ile ilgili 12.09.2025 tarihli ve 4 sayılı raporu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediye Meclisinin 04/09/2025 tarih ve 107 nolu Meclis Kararının 4.fıkrası ile görevlendirilen komisyonumuz 08-09-10-11 ve 12/09/2025 tarihlerinde yapmış olduğu 5 günlük çalışması aşağıya çıkarılmıştır.
Belediye Meclis Üyeleri İbrahim Yusuf KURULDU ve İsmet DELİKTAŞ’ ın önergesinde; İlçemiz merkez mahalleler içinde olan açık alanlar ve vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandıkları güzergahlarda çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma yapılmayan yer var mı? Varsa eğer yapılacak mı? Yapılmayacaksa eğer neden yapılmadığı ilgili kapsamlı bir çalışmanın yapılması için birim müdürlükleriyle yapılan görüşmelerde; İlçemiz merkez mahallelerindeki açık alanlar ve vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı güzergâhlarda yapılan incelemeler neticesinde, söz konusu alanlarda kaldırım genişlikleri, çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma çalışmaları için uygunluk sağlanamadığı tespit edilmiştir. Bu nedenlerden dolayı, ilçe belediyemizce belirtilen alanlarda herhangi bir düzenleme yapılmamaktadır. Mevcut altyapı ve çevre düzenlemeleri göz önünde bulundurulduğunda, bu tür çalışmaların hayata geçirilmesi için, alanların genişletilmesi ve çevresel düzenlemelerin yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. Ancak, belirtilen yerlerdeki alanlar bu tür çalışmalar için yeterli fiziksel şartları taşımamaktadır. Bununla birlikte, gelecekteki projeler ve mevcut alanların iyileştirilmesi noktasında gerekli planlamaların yapılması için belediyemiz tarafından çalışmalar sürdürülmektedir. Konuya dair yeni bir gelişme olması durumunda ilgili vatandaşlarımıza bilgi verileceği bilgisi edinilmiştir. İş bu rapor komisyonumuzun 5 günlük çalışması neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz.
Denilmekle;
Bu yöndeki Çevre Düzeni ve Temizliği Komisyonu Raporunun kabulüne, komisyonda çalışan meclis üyelerine huzur hakkı ödenmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 19 meclis üyelerinden Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hanse ALTUN, Hakki ÖZGÜN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, İbrahim İDİKURT ve İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
16.10.2025 TARİHLİ VE 126 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Raporunun Görüşülmesi ile ilgili 26.09.2025 tarihli ve 5 sayılı raporu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediye Meclisinin 04/09/2025 tarih ve 107 nolu Meclis Kararının 1.fıkrası ile görevlendirilen komisyonumuz 22-23-24-25 ve 26/09/2025 tarihlerinde yapmış olduğu 5 günlük çalışması aşağıya çıkarılmıştır.
Belediye Meclis Üyeleri İbrahim Halil İNCE ve Ayşe BOZAN’ nın önergesinde; İlçemiz, ülkenin en sıcak bölgelerinden biri konumundadır. Bu durum nedeniyle vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin yoğun olarak kullandıkları güzergahlarda içme suyu ve dinlenebilecekleri oturma banklarının yapılıp yapılmayacağının, yapılırsa eğer bunun maliyetinin ne kadar olabileceğiyle ilgili birim müdürlükleriyle yapılan görüşmelerde; Yapılan incelemeler neticesinde, ilçemizdeki mevcut alanlar, bu tür uygulamalar için uygun görünmemekte olup, önerdiğiniz alanlarda dinlenme bankları ve içme suyu noktalarının yerleştirilmesi konusunda herhangi bir alternatif alan tespiti yapılmamıştır. Ancak, bu tür ihtiyaçların karşılanması hususunda daha geniş bir planlama yapılması ve ilçemizdeki farklı alanlarda uygun yerlerin belirlenmesi konusunda çalışmalar yapılabilir. Belediyemiz, halkımızın ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her zaman çözüm odaklı yaklaşmakta ve bu tür projelerin gelecekte hayata geçirilmesi için gereken altyapı ve düzenlemeler üzerinde çalışmakta olduğu bilgisi edinilmiştir. İş bu rapor komisyonumuzun 5 günlük çalışması neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz. Denilmekle;
Bu yöndeki Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Başkanlığı raporunun kabulüne, komisyonda çalışan meclis üyelerine huzur hakkı ödenmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 19 meclis üyelerinden Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hanse ALTUN, Hakki ÖZGÜN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, İbrahim İDİKURT ve İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
16.10.2025 TARİHLİ VE 127 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan Plan ve Bütçe Komisyonu Raporunun Görüşülmesi ile ilgili 12.09.2025 tarihli ve 10 sayılı Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının Plan ve Bütçe Komisyonu Raporu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediye Meclisi 04.09.2025 tarih ve 107 Sayılı Meclis Kararının 1.fıkrası ile görevlendirilen komisyonumuz 08-09-10-11 ve 12/09/2025 tarihlerinde yapmış olduğu 5 günlük çalışması aşağıya çıkarılmıştır.
Belediye Meclis Üyeleri İbrahim Halil İNCE ve Ayşe BOZAN’ ın önergesinde; İlçemiz, ülkenin en sıcak bölgelerinden biri konumundadır. Bu durum nedeniyle vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin yoğun olarak kullandıkları güzergahlarda içme suyu ve dinlenebilecekleri oturma banklarının yapılıp yapılmayacağının, yapılırsa eğer bunun maliyetinin ne kadar olabileceğiyle ilgili birim müdürlükleriyle yapılan görüşmelerde; Söz konusu güzergâhlar üzerinde yapılan tespit ve incelemelerde, vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin dinlenebilecekleri oturma banklarının ve içme suyu çeşmelerini koymak için uygun alan bulunmadığı tespit edilmiştir. Ancak belirtilen güzergâhların büyük bir kısmı ana cadde niteliğinde olup, bu alanların bakım, onarım ve düzenlemesi Belediyemiz sorumluluğunda değil; Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yetki ve sorumluluğundadır. Yine de konuyla ilgili tahmini yapılan ön maliyet analizine göre: Bir adet sırtlı ahşap oturma bankı maliyeti: 7.200,00 TL, Bir adet içme suyu çeşmesi maliyeti: 295.500,00 TL Bu doğrultuda, tahmini olarak;
- 13 adet içme suyu çeşmesi: 3.841.500,00 TL
- 26 adet sırtlı ahşap bank: 187.200,00 TL
- Toplam tahmini maliyet: 4.028.700,00 TL olarak hesaplanmıştır. Söz konusu düzenlemelerin hayata geçirilmesi halinde, halkımızın ve öğrencilerimizin yaşam konforunun artırılacağı bilgisi edinilmiştir. İş bu rapor komisyonumuzun 5 günlük çalışması neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz. Denilmekle;
Bu yöndeki Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanlığının raporunun kabulüne, komisyonda çalışan meclis üyelerine huzur hakkı ödenmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 19 meclis üyelerinden Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hanse ALTUN, Hakki ÖZGÜN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, İbrahim İDİKURT ve İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
16.10.2025 TARİHLİ VE 128 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan Kadın ve Aile Komisyonu Raporunun Görüşülmesi ile ilgili 19.09.2025 tarihli ve 6 sayılı Kadın ve Aile Komisyonu Başkanlığının Kadın ve Aile Komisyonu Raporu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediye Meclisinin 04/09/2025 tarih ve 107 nolu Meclis Kararının 2.fıkrası ile görevlendirilen komisyonumuz 15-16-17-18 ve 19/09/2025 tarihlerinde yapmış olduğu 5 günlük çalışması aşağıya çıkarılmıştır.
Belediye Meclis Üyeleri Yusuf KURULDU ve İsmet DELİKTAŞ’ ın önergesinde; İlçemizde eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte çocuklarımızın başarı oranını yükseltmek ve ailelerin, çocuklarının eğitimi konusunda bilinçlendirmesi adına, belediyemiz tarafından seminer ya da başka bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağıyla ilgili birim müdürlükleriyle yapılan görüşmelerde; Belediyemiz, okulların açılmasıyla birlikte ilçemizdeki öğrencilerin başarı oranlarını yükseltmek ve velileri bilinçlendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar planlamaktadır. Ancak, şu anda bu konuda kesinleşmiş ve duyurusu yapılmış bir program veya seminer bulunmamaktadır. Bu tür çalışmaların planlama aşamaları, okullarla ve ilgili kurumlarla koordinasyon gerektirdiği için belirli bir süreç almaktadır. Bu nedenle yakın gelecekte bu alanda bir etkinlik düzenlendiği taktirde, belediyemizin resmi iletişim kanallarından vatandaşlarımıza duyuru yapılacağı bilgisi edinilmiştir. İş bu rapor komisyonumuzun 5 günlük çalışması neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz. Denilmekle;
Bu yöndeki Kadın ve Aile Komisyonu Başkanlığının raporunun kabulüne, komisyonda çalışan meclis üyelerine huzur hakkı ödenmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 19 meclis üyelerinden Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hanse ALTUN, Hakki ÖZGÜN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, İbrahim İDİKURT ve İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
16.10.2025 TARİHLİ VE 129 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan İmar Komisyonu Raporunun Görüşülmesi ile ilgili 19.09.2025 tarihli ve 8 sayılı İmar Komisyonu Başkanlığının İmar Komisyonu Raporu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediye Meclisinin 04/09/2025 tarih ve 107 nolu Meclis Kararının 5.fıkrası ile görevlendirilen komisyonumuz 08-09-10-11-12-15-16-17-18 ve 19/09/2025 tarihlerinde yapmış olduğu 10 günlük çalışması aşağıya çıkarılmıştır.
Belediye Meclis Üyeleri İbrahim Halil İNCE ve Hakki ÖZGÜN’ nün önergesinde; İlçemiz İmar Planında bazı yerleşim yerlerinde yapı nizamı olarak, ayrık nizamlı yapı adaları planlanmıştır. Ancak yerleşim durumu ve kadastro parselleri incelendiğinde, çoğu vatandaşın birbiri ile müşterek olması gerektiği tespit edilmiştir. Bu durumla alakalı bir çalışmanın yapılıp yapılamayacağıyla ilgili birim müdürlükleriyle yapılan görüşmelerde; 3194 sayılı imar kanununun 15. Maddesine göre “imar planı bulunan alanlarda, uygulama imar planına uygun olarak öncelikle parselasyon planının yapılması esastır”. Yine aynı madde de “İmar planlarında parsel cepheleri tayin edilmeyen yerlerde yapılacak ifrazların, asgari cephe genişlikleri ve büyüklükleri yönetmelikte belirtilen esaslara göre tespit edilir.” Hükmü, bulunmaktadır. Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 6. Maddesinde parsel derinlik ve genişliklerinin ne şekilde olacağı açıklanmıştır. Buna göre “MADDE 6 – (1) İmar planında gösterilen çeşitli bölgelerde imar planı ile getirilmiş farklı hükümler yoksa yapılacak ifrazlarda, elde edilecek yeni parsellerin asgari ölçüleri; arazi meyili, yol durumu, mevcut yapılar ve benzeri gibi mevkiin özellikleri ile bu parsellerde yapılması mümkün olan yapıların ölçüleri ve yöresel ihtiyaçları da göz önünde tutularak tespit olunur. Bu tespit sırasında ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda belirtilen şartlar ihlâl edilemez.
(2) Parsel genişlikleri;
- a) Konut ve ticaret bölgelerinde:
1) 4 kata kadar (4 kat dâhil) inşaata müsait yerlerde:
Bitişik nizamda: 6.00 metreden,
Blok başlarında: Yan bahçe mesafesi 6.00 metreden,
Ayrık nizamda: Yan bahçe mesafeleri toplamı + (6.00) metreden, az olamaz.
2) (Değişik: RG-12/5/2023-32188) 5 kattan 9 kata kadar (9 kat dahil) inşaata müsait yerlerde:
(1) numaralı alt bende göre belirlenen parsel genişliğine ilave her kat için 60 santimetre eklenmek suretiyle bulunan genişlikten az olamaz.
3) 10 veya daha fazla katlı inşaata müsait yerlerde:
Bitişik nizamda: (12.00) metreden,
Blok başlarında: Yan bahçe mesafesi + (12.00) metreden,
Ayrık nizamda: Yan bahçe mesafeleri toplamı + (12.00) metreden, az olamaz.
- b) Yalnız 1 katlı dükkân yapılacak ticaret ve küçük sanayi bölgelerinde:
1) Bitişik nizamda: (5.00) metreden,
2) Blok başlarında: Yan bahçe mesafesi + (5.00) metreden,
3) Ayrık nizamda: Yan bahçe mesafeleri toplamı + (5.00) metreden, az olamaz.
- c) Sanayi bölgelerinde, 30.00 metreden az olamaz.
ç) Akaryakıt istasyonlarında 40.00 metreden az olamaz.
- d) Konut dışı kentsel çalışma alanlarında, 40.00 metreden az olamaz.
- e) Bu fıkradaki ölçülerin tespitinde, köşe başına rastlayan parsellerde yol tarafındaki yan bahçe yerine, o yol için tayin edilmiş ön bahçe mesafesi alınır.
(3) Parsel derinlikleri:
- a) Konut ve ticaret bölgelerinde:
1) Ön bahçesiz nizamda: (13.00) metreden,
2) Ön bahçeli nizamda: Ön bahçe mesafesi + (13.00) metreden, az olamaz.
- b) Ticaret bölgelerinde (Yalnız 1 katlı dükkân yapılması halinde):
1) Ön bahçesiz nizamda: (5.00) metreden,
2) Ön bahçeli nizamda: Ön bahçe mesafesi + (5.00) metreden, az olamaz.
- c) Küçük sanayi bölgelerinde:
1) Ön bahçesiz nizamda: (6.00) metreden,
2) Ön bahçeli nizamda: Ön bahçe mesafesi + (6.00) metreden, az olamaz.
ç) Sanayi bölgelerinde, 30.00 metreden az olamaz.
- d) Akaryakıt İstasyonlarında 40.00 metreden az olamaz.
- e) Konut dışı kentsel çalışma alanlarında, 40.00 metreden az olamaz.
(4) Parsel alanları, konut dışı kentsel çalışmaları alanlarında 2000 m2’den az olamaz.
(5) Parsel büyüklükleri hakkındaki hükümlere uymayan arsalarda, yeni veya ilave yapı ruhsatı düzenlenemez.
İmar planı bulunan alanlarda imar planında aksine bir hüküm yoksa oluşturulacak parsel derinlik ve genişliklerininim yönetmeliğe uygun olması şarttır. Yürürlükteki uygulama imar planı ve 4706 sayılı kanunun geçici 18. Maddesine göre yapılan parsel tespitleri incelendiğinde, imar planında ayrık nizam yapılaşma koşulu verilen bazı bölgelerdeki yapı adaları ile tespiti yapılan kadastro parsel genişlik ve derinliklerinin birbiri ile uyumsuz halde olduğu, bu hali ile parselasyon planı yapılması halinde vatandaşlarımızın birbiri ile müşterek duruma düşebileceği aşikardır. Bu nedenle bu gibi yapı adalarında mevcut yapılaşma ve tespitlere göre Planlı Alanlar İmar yönetmeliğinde belirtilen parsel derinlik ve genişlik hükümleri de göz önünde bulundurularak, müşterek olma durumunu en aza indirecek, yapılaşma fonksiyonlarının belirlenerek uygulama imar planında gerekli plan tadilatlarının yapılması gerektiği bilgisi edinilmiştir.
İş bu rapor komisyonumuzun 10 günlük çalışması neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz. Denilmekle;
Bu yöndeki İmar Komisyonu Raporunun kabulüne, komisyonda çalışan meclis üyelerine huzur hakkı ödenmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, yapılan işari oylamada oylamaya iştirak eden 19 meclis üyelerinden Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hanse ALTUN, Hakki ÖZGÜN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, İbrahim İDİKURT ve İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
16.10.2025 TARİHLİ VE 130 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporunun Görüşülmesi ile ilgili 26.09.2025 tarihli ve 5 sayılı Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanlığının Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporu üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Belediye Meclisinin 04/09/2025 tarih ve 107 nolu Meclis Kararının 3.fıkrası ile görevlendirilen komisyonumuz 22-23-24-25 ve 26/09/2025 tarihlerinde yapmış olduğu 5 günlük çalışması aşağıya çıkarılmıştır.
Belediye Meclis üyeleri Hanse ALTUN ve Zeliha GÜVENÇ’ in önergesinde; İlçemizde Kamu Personel Seçme Sınavı ve Yüksek Öğretim Sınavına hazırlanan gençlere yönelik, belediyemiz ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ortak bir çalışma yaparak kurslar veriyor mu? Ya da kurs açmak gibi bir projelerinin olup olmadığıyla ilgili birim müdürlükleriyle yapılan görüşmelerde; Ceylanpınar Belediyesi olarak, gençlerimizin eğitim süreçlerini desteklemek ve onları daha iyi bir geleceğe hazırlamak adına çeşitli sosyal sorumluluk projeleri geliştirmeyi önemsemekteyiz. Ancak, kamu personeli sınavı (KPSS) ve yükseköğretim kurumları sınavına (YKS) yönelik ortak kurs düzenlenmesi konusunda şu anda herhangi bir program ve kurs açma projemiz bulunmamaktadır. Yine de, ilerleyen dönemlerde mevzuatın uygunluğu ve kamu kaynaklarının etkin kullanımı çerçevesinde, böyle bir girişimi değerlendirebilmek adına gerekli çalışmalar yapılabilecektir. Söz konusu kursların açılması ve yürütülmesi konusunda herhangi bir gelişme yaşanması durumunda, belediyemizin resmi iletişim kanallarından vatandaşlarımıza duyuru yapılacağı bilgisi edinilmiştir. İş bu rapor komisyonumuzun 5 Günlük çalışması neticesinde hazırlanmış ve imza altına alınmıştır. Meclisin bilgisine arz ederiz. Denilmekle;
Bu yöndeki Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Raporunun kabulüne, komisyonda çalışan meclis üyelerine huzur hakkı ödenmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, oylamaya iştirak eden 19 meclis üyelerinden Faik ÖCALAN, Mikail EMEN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hanse ALTUN, Hakki ÖZGÜN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, Ayşe BOZAN, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, İbrahim İDİKURT ve İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
17.10.2025 TARİHLİ VE 131 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan ihtisas komisyonu isminin değiştirilmesi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 24. maddesi gereğince belediye meclislerinde çeşitli konularda ihtisas komisyonları kurulabilmektedir.
Belediye Meclisinin 07.04.2025 tarihli ve 35 sayılı kararı ile kurulmuş olan ve Belediyemiz meclisinde faaliyet gösteren “Çevre Düzeni ve Temizliği Komisyonu”, bugüne kadar kent genelinde çevre düzeni, temizlik, atık yönetimi ve benzeri hizmetlerin planlanması, denetlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yürütmüştür.
Ancak, çevre konularında dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeler doğrultusunda, yalnızca temizlik hizmetleriyle sınırlı kalmayan; iklim değişikliği, sürdürülebilirlik, biyoçeşitlilik, doğal kaynakların korunması, yenilenebilir enerji kullanımı gibi daha kapsamlı çevresel politikaların ele alınması ihtiyacı doğmuştur.
Bu kapsamda, “Ekoloji Komisyonu” adı altında faaliyet gösterecek bir komisyonun, çevreye yönelik uygulamaların bilimsel, stratejik ve sürdürülebilir temelde ele alınmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmiştir.
Dolayısıyla, mevcut Çevre Düzeni ve Temizliği Komisyonunun görev alanı genişletilerek ve ismi “Ekoloji Komisyonu” olarak değiştirilerek çalışmalarına devam etmesi uygun görülmüştür. Bu doğrultuda komisyonun görev ve faaliyet alanını daha doğru şekilde ifade edebilmek amacıyla komisyon isminin “Ekoloji Komisyonu” olarak değiştirilmesi teklifi oylanmış olup, yapılan açık oylama sonucunda;
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 24. maddesi uyarınca; Belediye Meclisimizin mevcut “Çevre Düzeni ve Temizliği Komisyonu” isminin, güncel çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekolojik denge kavramlarını daha kapsayıcı hale getirmek amacıyla “Ekoloji Komisyonu” olarak değiştirilmesine, Komisyonun mevcut üyelerinin görev süresi ve komisyon çalışma esaslarının aynen devam etmesine, Komisyonun görev alanının; çevre düzeni, temizlik, atık yönetimi gibi mevcut görevlerin yanı sıra, doğal denge, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji, çevre bilinci ve sürdürülebilirlik konularını da kapsayacak şekilde genişletilmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, yapılan işari oylamada oylamaya iştirak eden 21 meclis üyelerinden Faik ÖCALAN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, ve İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
17.10.2025 TARİHLİ VE 132 SAYILI KARAR:
Meclisçe gündem maddesi olan dilek ve temenniler maddesinde;
1- Belediye Meclis Üyeleri İbrahim Halil İNCE ve İzzettin KURT’ un 19.09.2025 tarihli ve bila sayılı müzekkereleri üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Müzekkerede dile getirilen konular hakkında araştırmak ve bu konuda meclise bir rapor hazırlamak üzere Kadın ve Aile Komisyonunun ve Araştırma ve Geliştirme Komisyonunun görevlendirilmesine,
2- Belediye Meclis Üyeleri İbrahim Halil İNCE ve Hakki ÖZGÜN’ ün 10.09.2025 tarihli ve bila sayılı müzekkeresi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Müzekkerede dile getirilen konular hakkında araştırmak ve bu konuda meclise bir rapor hazırlamak üzere Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunun ve Plan ve Bütçe Komisyonunun görevlendirilmesine;
3- Belediye Meclis Üyesi İsmet DELİKTAŞ ve Ayşe BOZAN’ ın 17.09.2025 tarihli ve bila sayılı müzekkeresi üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde;
Müzekkerede dile getirilen konular hakkında araştırmak ve bu konuda meclise bir rapor hazırlamak üzere Araştırma ve Geliştirme Komisyonunun görevlendirilmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 21 meclis üyelerinden Faik ÖCALAN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, ve İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
17.10.2025 TARİHLİ VE 133 SAYILI KARAR:
Meclisin Bir sonraki toplantı tarihinin belirlenmesi için yapılan görüşmelerde;
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 20.maddesi ve Meclis Çalışma yönetmeliğinin 6.maddesi gereğince bir sonraki toplantı tarihinin 03.11.2025 günü saat 13.00 olarak tespit edilmesine, gereği için kararın ilgili birimlere gönderilmesine ve bilgi için Kaymakamlık Makamına sunulmasına, yapılan işari oylamada, oylamaya iştirak eden 21 meclis üyelerinden Faik ÖCALAN, Dilan ABLAY SALDANLI, Halil GEZİCİ, Zeliha GÜVENÇ, Hanse ALTUN, Yusuf KURULDU, Faysal SARI, İbrahim YARCI, Abdulhaluk TUNCER, İzzettin KURT, İsmet DELİKTAŞ, İbrahim Halil İNCE, Eyyüp ŞENGÜL, Yusuf BAYLUĞ, Abdulhamit KESKİN, Casım ÇİN, Abbas DENİZ, Hüseyin EKİM, Mehmet YETEK, Mehmet Mihdi ÇOŞKUN, ve İbrahim DEMİRDAŞ’ ın kabul oyu ve oy birliği ile karar verildi.
